kar sortaКартопля − одна з найбільш цінних і важливих сільськогосподарських культур – з давніх-давен є важливим продуктом харчування, який поправу називають «другим хлібом».  Україна є одним із світових лідерів виробництва цієї продукції. ЇЇ обсяги лише у Карпатському регіоні – Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській областях становлять близько 10-ти % від валового виробництва. Однак відсоток залучення цієї продукції у зовнішньоекономічну співпрацю незначний. Обсяги виробництва  картоплі на внутрішньому ринку зменшуються. 

Значною є частка втрат продукції під час зберігання (20 %). Споживання  «другого хліба» на одну особу в Україні є в 4−5 разів більшим ніж у світі. При цьому виробництво перевищує європейські показники у 1,5 рази, а світові − у 5−7. Ось чому вчені Інституту сільського господарства Карпатського регіону спільно з Інститутом картоплярства НААН, Львівською облдержадміністрацією вирішили привернути увагу керівників фермерських господарств, громадськості, влади до розв’язання насущних проблем у цій галузі, провівши у с. Оброшино − базовому центрі інституту сільського господарства Карпатського регіону «круглий стіл» з питань стратегії розвитку картоплярства в західних областях України.

Про інноваційні моделі галузі, селекцію, насінництво, технології виробництва, переробку в картоплярстві під модераторством директора інституту, академіка, НААН Г. М. Седіла дискутували учасники «круглого столу»:
В. П. Болехівський  − агроном ТЗоВ «Агро ЛВ Лімітед», М. Д. Ковальський – директор фермерського господарства «Надія», П. Є. Нагірний – директор фермерського господарства «Загірнянське», І. Т. Вус – заступник директора департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА, П. А. Вовк – директор фермерського господарства «Малинівка», М. М. Фурдига − заступник директора Інституту картоплярства з селекційної роботи, О. М. Андрушко – заступник декана агрономічного факультету НАУ, А. А. Бондарчук – професор, член-кореспондент НААН, директор інституту картоплярства  НААН, інші вчені та практики.

DSC01069

DSC01079

 

Учасники «круглого столу», як форми науково – практичного спілкування, що постійно оновлюються в інституті, прийняли відповідні рекомендації щодо стратегії розвитку картоплярства в Карпатському регіоні.

DSC01111

DSC01123

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter